Friday, 1 June 2018

KEGUNAAN HALIA BARA

Halia bara kaya dengan khasiat perubatan. Kebaikan khasiat halia bara dimanfaatkan dalam amalan tradisional Melayu. Selain dipanggil halia bara, nama lain dikenali halia merah, halia udang atau halia emprit. 

Halia bara memang agak sukar untuk dibezakan dengan halia biasa. Halia bara mempunyai saiz umbisi yang lebih kecil, berwarna kemerahan (merah tua) dan mempunyai bau yang lebih kuat. Mempunyai saiz daun lebih kecil dengan bahagian hujung yang meruncing.

Halia bara sama seperti pokok halia biasa yang mempunyai bentuk berumpun. Batang halia bara keluar dari perdu pokok dan mempunyai batang yang sederhana lembut naik menegak ke atas dengan beberapa helai pelepah daun. Halia bara ini memiliki rizom bersaiz kecil daripada halia biasa dan berwarna kemerahan. 
Rizom berwarna merah dengan isi kekuningan dan memang terasa lebih pedas. Keunikan rasa pedas ini membezakan dengan halia biasa dan menjadikan ia amat sesuai digunakan oleh pengamal perubatan.

Penanaman halia bara lazimnya adalah daripada rizom yang telah matang dan sihat serta mempunyai mata tunas. Ia boleh ditanam di atas batas atau dalam pasu atau polibeg.

Antara khasiat halia bara adalah seperti kegunaanya di dalam mengubati penyakit kulit seperti panau dan kurap. Halia bara juga mampu menghilangkan kelumumur pada rambut serta merawat untuk menghilangkan rasa sengal-sengal otot serta sendi urat saraf.

Halia bara berkesan menghilangkan batuk, meredakan demam malaria, didakwa dapat membantu menghilangkan masaalah penyakit gout dan juga merawat penyakit resdung. Jika diamalkan selalu, halia bara mampu meningkatkan kekuatan tenaga batin lelaki. 

Khasiat halia bara juga memberi kebaikan untuk melembutkan perut serta membantu di dalam proses penghadaman makanan. Minuman halia bara juga mampu mengeluarkan angin dari dalam tubuh setelah meminumnya seperti 'air sarbat halia bara'.

Ringkasan khasiat halia bara adalah seperti berikut:
- Melembutkan perut
- Membantu penghadaman makanan
- Mengeluarkan angin dari dalam tubuh
- Merawat kesan gatal gigitan serangga
- Melegakan demam
- Merawat resdung
- Mengurangkan sengal-sengal sendi
- Tenaga batin
- Rawatan selepas bersalin

No comments:

Post a Comment