Buah
kabung yang telah melalui proses 'rumit' menghasilkan isi buah kabung. Isi
buah kabung amat enak dimakan sebagai kudapan iaitu dengan mencampur air
sirap, puding, cendol atau ais kacang. Isi buah kabung segar juga boleh dimakan begitu saja kerana lembut dan sedikit kenyal
di bahagian dalam.
Pada
bulan Ramadan, isi buah kabung mendapat permintaan tinggi dari peminatnya sehingga
bekalan tidak mencukupi.
Kajian makmal menunjukkan isi buah kabung kaya kandungan serat dan mineral yang diperlukan oleh badan.
Setiap 100 g kabung mengandungi tenaga 27 kkal, protein 0.4 g,
lemak 0.2 g, karbohidrat 6 g, serat 1.6 g, kalsium 91 mg, fosforus 243 mg dan
zat besi 0.5 mg.
Tingginya kandungan mineral seperti kalsium, zat besi dan
unsur fosforus akan menjaga tubuh menjadi sihat terutama jika dimakan pada
bulan puasa.
Kandungan karbohidrat isi buah kabung boleh memberikan rasa
kenyang bagi orang yang memakannya. Isi buah kabung membantu sistem pencernaan makanan dalam usus.
No comments:
Post a Comment