Umbut
ialah bahagian pangkal pucuk batang pokok jenis palma seperti kelapa, pinang,
kelapa sawit, kabung, pinang, nipah dan lain-lain. Umbut bahagian batang yang
masih lembut dan boleh dimakan.
Memandangkan
ia bahagian yang boleh dimakan, bahkan sedap pula, maka banyak orang sanggup
bersusah payah untuk mengumbut (mengambil) umbut.
Umbut
boleh dimakan mentah. Rasanya kelat manis (berlainan mengikut jenis pokok).
Selain
itu, umbut biasanya digulai atau dibuat acar. Masakan umbut biasanya dijadikan
hidangan istimewa di majlis kenduri kahwin.
Mereka sanggup masuk hutan (untuk
mencari pokok tertentu) atau menebang pokok kelapa untuk mendapat umbut sebagai
hidangan tetamu yang hadir.
Proses mendapatkan
umbut ialah memotong batang yang masih ditutupi pelepah. Umbut lembut terdapat
di dalam bahagian yang masih ditutupi pelepah.
Bahagian lembut itu bakal menjadi
keras apabila pelepah telah berkembang dan menjadi batang matang apabila
pelepah telah gugur.
No comments:
Post a Comment