Jambu
batu elok dimakan segar. Kebanyakan jenis jambu batu kini jenis tiada biji atau
kurang biji. Isinya tebal dan rangup dimakan.
Jambu
batu sesuai dimakan segar, mahupun dibuat jus. Ada juga dibuat buat kering
sebagai jeruk.
Antara
kebaikan makan jambu batu untuk kesihatan:
-
Jantung.
Jambu
batu membantu menjaga dan meningkatkan kesihatan jantung. Kandungan kalium
(potassium) yang tinggi dan serat larut dalam jambu mampu menyumbang kepada
kesihatan jantung yang lebih baik.
-
Menurunkan tekanan darah.
Pengambilan
jambu batu mampu menurunkan tekanan darah dan membantu penurunan kolesterol low
density lipoprotein (LDL) ‘jahat’ dan peningkatan dalam kolesterol high density
lipoprotein (HDL) ‘baik’.
Jambu
batu kaya dengan vitamin A dan kalium yang mampu mengurangkan tahap kolesterol
di dalam darah serta menghalang darah menjadi pekat sekali gus mengawal tekanan
darah.
-
Hati.
Kandungan
antioksidan yang tinggi dan vitamin dalam jambu batu boleh membantu melindungi
hati daripada rosak akibat radikal bebas.
-
Senggugut.
Daun
jambu batu yang digunakan secara tradisional oleh masyarakat di India sejak
dahulu lagi mampu mengatasi masalah senggugut dan kekejangan perut akibat haid.
-
Mata.
Pengambilan
jambu batu dapat membekalkan vitamin A untuk badan dan membantu meningkatkan
daya penglihatan, memperlahankan pembentukan katarak serta menghindarkan risiko
retinitis pigmentosa iaitu penglihatan yang sensitif terhadap cahaya.
-
Sistem penghadaman.
Jambu
batu adalah sumber terbaik serat pemakanan dan bagus untuk sistem penghadaman.
Ia membantu melancarkan pembuangan air besar dan mengelakkan sembelit. Sifat
antimikrobial jambu batu juga dapat mematikan mikrob berbahaya di dalam usus
yang boleh menyebabkan cirit-birit.
-
Kanser.
Jambu
batu boleh mencegah dan menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser. Kandungan
jambu batu yang tinggi antioksidan seperti lycopene dan vitamin C membantu
untuk menghalang radikal bebas daripada merosakkan sel-sel iaitu antara punca
utama kanser.
-
Sistem imun.
Vitamin
C memainkan peranan penting dalam mengekalkan sistem imun yang sihat. Sifat
antimikrob berfungsi membantu membunuh bakteria jahat dan virus yang boleh
membawa jangkitan.
-
Kecantikan.
Jambu
batu yang tinggi dengan antioksidan boleh membantu melindungi kulit daripada
kerosakan. Ini mampu melambatkan proses penuaan, membantu mencegah kedutan dan
merawat jerawat.
-
Ibu hamil.
Jambu
batu juga bagus untuk ibu hamil kerana mampu mengatasi masalah kegatalan kulit
terutama pada perut. Khasiat jambu batu tidak hanya untuk ibu hamil, malah ia
memberi manfaat pada kesihatan bayi dalam kandungan.
Jambu
batu kaya dengan asid folik yang sangat diperlukan untuk perkembangan otak bayi
dan ia juga mampu melindungi sistem saraf.
No comments:
Post a Comment