Tuesday, 28 June 2022

REMPEYEK KACANG TANAH

 
Rempeyek adalah sejenis makanan yang dibuat daripada tepung beras dan kacang tanah, dan digoreng berkeping-keping. 

Rempeyek atau dikenali juga sebagai peyek merupakan antara makanan yang selalu dijumpai ketika musim raya. Teksturnya yang rangup bila dikunyah sudah tentu menarik ramai peminat.

Selain kacang tanah, ada juga rempeyek yang diletakkan ikan bilis, kacang dal dan bahan lain untuk menambah rasa dan aroma memikat.

Rempeyek dikatakan berasal dari Indonesia. Ia biasanya digoreng tipis-tipis di dalam minyak panas, dengan bentuknya mirip sekali dengan keropok.

Di Kelantan, lebih terkenal dengan rempeyek kacang dan ‘tapak’ atau bentuk bulat lebih tebal.

Di Johor, terdapat sejenis sejenis makanan yang dikenali rempeyek tempe.  Ia berbeza dengan rempeyek biasa. Rempeyek tempe dibuat daripada tempe yang dipotong nipis dan dicelupkan dalam tepung beras yang bercampur santan dan rempah lalu digoreng.

No comments:

Post a Comment