Rempeyek
adalah sejenis makanan yang dibuat daripada tepung beras dan kacang tanah, dan
digoreng berkeping-keping.
Rempeyek
atau dikenali juga sebagai peyek merupakan antara makanan yang selalu dijumpai
ketika musim raya. Teksturnya yang rangup bila dikunyah sudah tentu menarik
ramai peminat.
Selain
kacang tanah, ada juga rempeyek yang diletakkan ikan bilis, kacang dal dan bahan
lain untuk menambah rasa dan aroma memikat.
Rempeyek
dikatakan berasal dari Indonesia. Ia biasanya digoreng tipis-tipis di dalam minyak
panas, dengan bentuknya mirip sekali dengan keropok.
Di
Kelantan, lebih terkenal dengan rempeyek kacang dan ‘tapak’ atau bentuk bulat
lebih tebal.
Di Johor, terdapat sejenis sejenis
makanan yang dikenali rempeyek tempe. Ia berbeza dengan rempeyek biasa. Rempeyek
tempe dibuat daripada tempe yang dipotong nipis dan dicelupkan dalam tepung
beras yang bercampur santan dan rempah lalu digoreng.
No comments:
Post a Comment