Makan colek, antara aktiviti paling popular
bagi masyarakat di Kelantan pada bulan Ramadan. Ia menjadi medan untuk mengganti
aktiviti “jom ngopi” atau “make teh” pada bulan lain.
Makan colek umpama pesta. Sambutan luar
biasa yang melibatkan pelbagai lapisan masyarakat. Makan colek biasanya dimakan
selepas umat Islam selesai menunaikan solat terawih.
Makan colek sering dijadikan program untuk
bersama ahli keluarga, sesama rakan, persatuan, NGO dan wadah untuk pemimpin
politik mendekati pengundi.
Malah aktiviti makan colek itu turut
menjadi pengerat silaturahim antara rakan sebaya kerana sering berkongsi wang
atau bergilir-gilir membelanja kawan-kawan.
Aneka colek, sama ada campuran buah-buahan,
ayam, sotong, perut lembu, paru dan cucur yang dicelup tepung serta digoreng
garing dan dimakan dengan kuah pencicah pedas atau manis menjadi daya penarik
di kebanyakan kedai makan.
Terdapat banyak restoran di Kelantan menyediakan hidangan colek ini pada
sepanjang bulan Ramadan. Disebabkan sambutan hangat, banyak restoran yang pada
hari biasa menjual pelbagai jenis makanan harian, akan menukar menu hanya
menjual colek pada bulan Ramadan.
Bahkan, ada restoran yang tidak mendapat
sambutan pada bulan biasa menjadi begitu terkenal pada bulan Ramadan
semata-mata kerana colek hingga tidak cukup ruang untuk memenuhi permintaan
pelanggan.
Begitu hebat sekali sambutan colek di Kelantan
yang menjadi satu budaya makan yang paling unik dan dirindui perantau yang
tinggal di luar Kelantan. Mereka akan cuba kembali ke Kelantan lebih awal bagi
memastikan tidak terlepas peluang menyerti 'pesta colek'.
Antara restoran yang menawarkan “pesta
colek” ialah Binmohamed Food Garden yang beroperasi di 1297 Lorong Kubur Datuk,
Jalan Pantai Cahaya Bulan 15350 Kota Bharu, Kelantan. Maklumat lanjut hubungi +60
12-606 2225
No comments:
Post a Comment