Ikan tongkol memang terkenal sebagai ikan
sederhana besar. Ikan tongkol dikenali sebagai ikan aya atau ikan ayo di
Kelantan. Nama lain ikan tongkol ialah tongkol kerai, ikan kayu dan cakalang mengikut
nama setempat.
Di Kelantan, ikan tongkol menjadi pilihan sebagai lauk untuk nasi berlauk dan nasi dagang. Ia juga turut menjadi pilihan untuk gulai ikan kari dan singgang. Jika tidak ada ikan tongkol dikira tidak sah untuk hidangan nasi berlauk dan nasi dagang.
Ikan tongkol sebenarnya ada dua jenis. Pertamanya ikan tongkol hitam dan ikan tongkol putih. Kedua-duanya nampak hampir sama, kecuali pada beberapa ciri.
Ciri-ciri ikan tongkol hitam:
- Kulitnya lebih gelap daripada ikan tongkol putih.
- Sirip ikan tongkol hitam lebih panjang.
- Pada badan ikan tongkol hitam, tiada jalur, hanya bintik-bintik hitam halus.
- Isi ikan tongkol hitam lebih lembut dan sedap.
- Biasanya, ikan tongkol hitam lebih mahal daripada ikan tongkol putih.
Ciri-ciri ikan tongkol putih:
- Warna kulit ikan tongkol putih lebih cerah.
- Panjang sirip ikan tongkol putih agak pendek.
- Jalur di badan: Pada badan ikan tongkol putih, terdapat jalur yang jelas.
- Rasa isi ikan tongkol putih lebih liat dan keras berbanding ikan tongkol hitam.
- Harga ikan tongkol putih biasanya lebih murah.
Memandangkan ikan tongkol hitam memiliki sirip lebih panjang, maka ikan itu juga dipanggil sebagai mambu sayap atau mamu sayap.
Ikan tongkol hitam bukan sahaja enak rasanya, tetapi juga mengandungi pelbagai nutrien penting seperti omega-3, zat besi, vitamin B, dan protein tinggi. Ia juga rendah kalori dan baik untuk kesihatan jantung.
Ikan tongkol hitam juga tidak menyebabkan gatal berbanding ikan tongkok putih yang boleh menyebabkan gatal badan dan hidung bagi sesetengah orang.
Walau bagaimanapun, ikan tongkol putih menjadi pilihan untuk beberapa jenis masakan, terutamanya yang memerlukan isi yang lebih keras atau tidak mudah hancur biarpun dimasak lama atau dipanaskan kembali. Harganya juga lebih murah.
Kebanyakan peniaga nasi berlauk menggunakan ikan tongkol putih. Sebab itu, banyak penggemar nasi berlauk mengadu menghadapi masalah gatal jika berulang kali makan masakan yang terkenal di Kelantan itu.
Kesan gatal itu semakin menjadi-jadi jika menggunakan ikan tongkol putih sejuk beku atau yang diimport. Ikan tongkol putih import dalam keadaan sejuk beku dikatakan kadar menyebabkan gatal adalah lebih tinggi berbanding ikan tongkol putih tempatan yang dalam keadaan segar.
No comments:
Post a Comment