Saturday, 14 January 2023

KELADI MAWAR SESUAI DIGORENG

 
Keladi (Collocaasia esculenta) merupakan satu tanaman kategori tanaman kontan di Malaysia yang ditanam untuk kegunaan segar dan proses. Keladi banyak jenis dengan pelbagai ciri yang berbeza. Terdapat keladi yang digunakan untuk di proses seperti dibuat ais kerim, kerepek dan juga keladi sayur.
 
Keladi mawar antara salah satu jenis keladi yang popular. Keladi mawar merupakan sejenis keladi yang bersaiz besar dengan kebanyakannya untuk tujuan digoreng atau dibuat kerepek.
 
Keladi ini sangat sedap untuk digoreng. Berat sebiji keladi mawar dari 2.5 kg - 3.5 kilogram.
 
Cara penanaman ubi keladi mawar sama seperti jenis keladi lain. Ia sama ada menggunakan sulur yang telah tumbuh atau ubi yang kemudiannya akan keluar sulur apabila ditimbus di dalam tanah.
 
Mudah menanam ialah membuat lubang dengan cangkul dan benih dimasukkan kemudian ditimbus dan dibuat busut. Penggunaan baja bakar satu kaedah yang baik untuk keladi mawar pada peringkat permulaan.
Keladi mawar boleh tumbuh di semua jenis tanah. Namun, jenis tanah gambut adalah paling sesuai untuk tumbesaran, terutama jika bertujuan untuk dijual.
 
Antara musuh tanaman keladi mawar adalah serangan serangga penghisap daun terutama pada musim panas. Cara kawalan ialah dengan menggunakan larutan bawang putih disembur ke bahagian pokok. Cara kawalan lain ialah dengan membakar daun yang kering.
 
Keladi mawar dituai selepas 7 bulan selepas ditanam. Kelewatan menuai selepas 7 bulan akan menyebabkan kualiti ubi menurun disebabkan ubi terlalu matang akan menjadi keras.
 

No comments:

Post a Comment