Keladi (Collocaasia esculenta) merupakan
satu tanaman kategori tanaman kontan di Malaysia yang ditanam untuk kegunaan
segar dan proses. Keladi banyak jenis dengan pelbagai ciri yang berbeza. Terdapat
keladi yang digunakan untuk di proses seperti dibuat ais kerim, kerepek dan
juga keladi sayur.
Keladi mawar antara
salah satu jenis keladi yang popular. Keladi mawar merupakan sejenis keladi
yang bersaiz besar dengan kebanyakannya untuk tujuan digoreng atau dibuat
kerepek.
Keladi ini sangat sedap untuk digoreng. Berat
sebiji keladi mawar dari 2.5 kg - 3.5 kilogram.
Cara penanaman ubi keladi mawar sama
seperti jenis keladi lain. Ia sama ada menggunakan sulur yang telah tumbuh atau
ubi yang kemudiannya akan keluar sulur apabila ditimbus di dalam tanah.
Mudah menanam ialah membuat lubang dengan
cangkul dan benih dimasukkan kemudian ditimbus dan dibuat busut. Penggunaan
baja bakar satu kaedah yang baik untuk keladi mawar pada peringkat permulaan.
Keladi mawar boleh tumbuh di semua jenis tanah. Namun, jenis tanah gambut adalah paling sesuai untuk tumbesaran, terutama jika bertujuan untuk dijual.
Antara musuh tanaman keladi mawar adalah
serangan serangga penghisap daun terutama pada musim panas. Cara kawalan ialah
dengan menggunakan larutan bawang putih disembur ke
bahagian pokok. Cara kawalan lain ialah dengan membakar daun yang kering.
Keladi mawar dituai selepas 7 bulan selepas
ditanam. Kelewatan menuai selepas 7 bulan akan menyebabkan kualiti ubi menurun
disebabkan ubi terlalu matang akan menjadi keras.
Keladi mawar boleh tumbuh di semua jenis tanah. Namun, jenis tanah gambut adalah paling sesuai untuk tumbesaran, terutama jika bertujuan untuk dijual.
No comments:
Post a Comment