Monday, 16 September 2024

IKAN TERUBUK MASIN SARAWAK

 
Ikan terubuk masin merupakan satu identiti produk di Sarawak yang sangat popular semenjak berpuluh tahun dahulu. Ikan terubuk Sarawak terdapat di kawasan Sungai Sebuyau dan Sungai Sebangan serta beberapa sungai lain.
 
Lazimnya ikan terubuk masin dimakan dengan nasi putih setelah siap ia digoreng. Ikan yang baru dibeli perlu direndam dalam air bersih selama 10 - 15 minit untuk mengeluarkan garam yang berlebihan pada daging dan kulit ikan. Jika garam ini tidak dibuang daging ikan amat terasa masin dan ini menghilangkan keenakannya selain daripada tidak baik untuk kesihatan.
 
Potong ikan terubuk tersebut mengikut saiz sesuai dengan menggunakan pisau yang tajam. Bergantung kepada cita rasa, anda boleh terus menggoreng begitu sahaja dalam minyak masak di kuali yang panas atau pun boleh disalut dengan tepung dahulu.
 
Pastikan kita menggoreng sehingga sederhana masak dan elakkan terlalu masak kerana ia menghilang rasa kelazatan. Angkat dan toskan ikan tersebut, kemudian sedia untuk dimakan. Berhati-hati makan ikan terubuk kerana banyak tulang.

No comments:

Post a Comment