Siput
sedut yang hidup di kawasan air payau, boleh ditemui di sungai, laut dan paya
bakau. Siput ini bergantung kepada air pasang surut di antara air tawar dari
daratan dan air masin dari laut yang bersih dan tidak tercemar.
Kawasan
mempunyai kawasan hutan bakau yang secara semula jadi boleh didapati siput
sedut. Kini terdapat usaha-usaha untuk menjadikan aktiviti menternak siput
sedut dengan menentukan kawasan khas kepada pengusaha.
Secara
umumnya, panjang siput sedut ditemui di kawasan itu mencecah sehingga 12
sentimeter dan memiliki hujung cengkerang tajam di samping permukaan licin
berwarna hitam pekat.
Siput
sedut mengandungi 'isi' atau hidupan di dalamnya yang lembut dan bergerak
menggunakan 'kaki siput' pada batang pokok kayu bakau. Di bahagian bawah siput
sedut terdapat satu lapisan penutup (bulat) yang mana berfungsi menutup isinya.
Siput
sedut mempunyai cangkerang keras dan perlu dipecahkan atau dipotong di bahagian
hujung tajamnya. Ini bertujuan untuk memberikan ruang udara ketika kita
'menyedut' isi siput di mulut di mana jika tidak dipotong tidak boleh disedut.
Kerja
memotong bahagian hujung dijalankan dengan menggunakan parang atau alu lesung
setiap ekor siput sedut dan perlukan kemahiran.
Siput
sedut lazimnya dimasak lemak cili api, digoreng bercili atau masakan lain
mengikut cita rasa peminat.
No comments:
Post a Comment