Buah jabuticaba adalah pokok malar
hijau. Tumbuh atau berasal dari negara Brazil. Sebab itu, buah jabuticaba turut
dikenali dengan nama anggur Brazil. Buahnya seaakan buah anggur, tetapi berbuah
terus di bahagian batang.
Buah jabuticaba (Plinia
cauliflora) adalah tumbuhan daripada keluarga Myrtaceae dan juga
dikelaskan sebagai genus Myclaria plania.
Pokok ini ditanam untuk buahnya yang
berwarna ungu-hitam berisi putih. Lazimnya buah ini boleh dimakan mentah
atau digunakan untuk membuat jeli dan minuman atau pun dibuat jus atau wain.
Penanaman pokok jabuticaba di Malaysia semakin
berkembang kerana ada peminat cuba menanamnya. Buahnya yang menarik dan cantik
serta manis apabila masak ini membolehkan ia dijadikan satu tanaman potensi di negara
kita untuk sesiapa menanamnya.
Pokok ini suka lembap, kaya mineral dengan
keadaan tanah sedikit berasid. Biapun didakwa ia sebenarnya secara meluas
menyesuaikan diri akan tetapi mampu untuk tumbuh dengan baik walaupun pada enis
tanah alkali aau pun tanah jenis pantai-pasir.
Biasanya bunga jabutacaba ini akan berwarna
putih dimana ia akan tumbuh terus daripada yang batang dalam bentuk kauliflori
biasa. Bagaimanapun jika ianya tidak diganggu atau tidak diusahakan maka pokok
tersebut akan mungkin berbunga dan berbuah hanya sekali atau dua kali setahun.
Namun, jika mendapat air atau sistem
pengairan secara berterusan maka ia akan berbunga dengan kerap. Ini membolehkan
pokok jabuticaba akan berbuah sepanjang tahun di kawasan tropika.
Buah jabuticaba ini berkulit tebal. Buah
ini juga seakan menyerupai anggur berkulit licin. Ia dilihat mempunyai kulit
tebal, berwarna ungu bila ia masak dan terdapat astringen yang melitupi isi
lembut merah jambu, putih atau cerah.
Buah jabaticaba adalah sumber mineral yang
sangat baik seperti kalsium, besi, dan terutamanya kalium dan fosforus. Jaboticaba
juga mengandungi tahap asid amino tertentu seperti tryptophan dan lisin. Khasiat
daripada buah jabuticaba mengandungi kandungan bahan antioksida dan antiradang
serta bahan sebatian antikanser.
Pokok yang ditanam dari benih cantuman dilaporkan
boleh membuahkan hasil dalam masa 5 tahun sedangkan pokok yang ditanam dari
biji benih yang ditanam pokok mungkin mengambil masa 10 - 20 tahun untuk ia
mula berhasil.
Kadar pertumbuhan pokok jabuticaba ini
memang perlahan dan lambat dan saiz pokok yang kecil apabila tidak matang
menjadikan pokoknya juga popular sebagai pokok bonsai atau dijadikan sebagai
tanaman hiasan.
Pokok bonsai jabuticaba ini diletak dalam
bekas yang di kawasan-kawasan beriklim sederhana. Jabuticaba mampu menyesuaikan
diri dengan pelbagai jenis keadaan seperti di tanah yan penuh mineral. Pokok
ini menyesuaikan diri di tanah masin atau semburan garam. Pokok ini juga
toleran kemarau yang sederhana walaupun pengeluaran buah-buahan boleh
dikurangkan dan pengairan akan diperlukan kemarau panjang atau teruk.
No comments:
Post a Comment