Bendi berwarna hijau sudah biasa dikenali.
Namun, kalau bendi berwarna merah, tentu banyak orang tidak pernah melihatnya.
Sebenarnya bendi hijau dan bendi merah tidak banyak berbeza, kecuali pada warna
sahaja.
Buah bendi atau juga dikenali kacang bendi
semakin digemari penduduk Malaysia kerana ia kaya dengan pelbagai khasiat,
selain rasa yang enak.
Kacang bendi biasanya dimakan sebagai ulam setelah
dicelur atau dimasak terlebih dahulu. Ia juga dijadikan sebahagian bahan untuk
membuat singgang dan dalca. Bendi juga sedap digoreng.
Bendi menjadi pilihan mereka yang gemar berkebun
di laman rumah. Tanaman bendi mudah dijaga berbanding dengan tanaman sayuran
jenis buah yang lain.
Penamanan benidi merah ini lazimnya akan
mengambil masa selama 35 hari di mana ia boleh mula untuk menghasilkan buah
sepanjang 90 hari (hampir 3 bulan) bergantung kepada amalan agronomi dan
varieti digunakan.
Bendi sangat berkhasiat kerana mengandungi
serat yang tinggi, jumlah vitamin C yang tinggi dan juga uniknya ada bahan
kandungan folat (folate).
Pokok bendi ini mampu hidup sehingga
ketinggian melebehi 2 meter jika dibiarkan. Daunnya berbentuk palmenate yang
ada jejari serta mempunyai permukaan yang agak kasar. Batangnya agak lembut
ketika muda dan keras sederhana keras. Bunga bendi berwarna kuning dengan
ukuran 4 - 8 cm garis pusat.
Proses pendebungaan dilaksanakan oleh
serangga seperti lebah, rama-rama, kumbang, semut dan sebagainya.
Buah dan
tangkai buah bendi yang terbentuk di celah batang dengan dahan berwarna merah
dan apabia dipetik untuk dimasak mengeluarkan sejenis 'lendir'.
Bagaimana pun
lendir ini mudah hilang apabila dimasak dengan masukkan jus limau atau cuka
kepada mereka yang tidak sukainya.
No comments:
Post a Comment