Empurau adalah sejenis ikan air tawar atau
ikan sungai paling malah di Malaysia. Harga empurau lebih mahal berbanding ikan
patin dan jenis ikan sungai lain yang hidup secara semula jadi di habitat asal.
Ikan empurau ditemui di Sarawak. Harganya yang
ditawarkan di pasaran untuk spesies ini adalah sekitar RM800 dan boleh mencecah
RM1,500 sekilogram.
Ikan empurau merupakan spesies ikan yang
hanya boleh ditemui di beberapa kawasan utama di Kapit dan Hulu Rajang seperti
di kawasan sungai sekitar Sungai Rajang dan beberapa sungai di Baleh dan Baram.
Ikan empurau hanya boleh ditangkap mengikut
musim, kalau musim hujan dan ketika air pasang memang mustahil untuk
mendapatkannya. Musim terbaik ialah sewaktu musim kemarau sewaktu air sungai
agak cetek namun hanya di kawasan tertentu, bukan semua kawasan.
Paling penting, ikan ini hanya makan buah
engkabang dan buah-buahan yang ada di kawasan sungai yang dihuni.
Malah terdapat perbezaan dari aspek fizikal
ikan empurau dari kawasan berbeza. Ikan empurau berwarna putih kemerahan
dianggap lebih baik dan bernilai tinggi berbanding berwarna hitam. Ikan empurau
hitam kulitnya lebih keras dan kurang sedap.
Bagaimanapun, permintaan terhadap kedua-dua
jenis ini tetap tinggi baik daripada pelanggan sekitar Sarawak mahupun di Semenanjung
Malaysia.
Ikan ini juga boleh mencapai berat maksimum
sehingga 20 hingga 40 kilogram dan pasti harganya akan menjadi lebih mahal.
Ikan empurau sukar diperoleh kerana kadar tumbesarannya
agak lambat berbanding jenis ikan lain. Untuk mencapai berat sekitar 1.5 hingga
2 kilogram memerlukan tempoh masa tiga tahun.
Ikan empurau akan berenang ke hulu sungai
untuk bertelur pada musim bertelur dan akan kembali ke lubuk asal selepas
bertelur.
Untuk memenuhi permintaan ikan empurau,
terutama untuk pasaran eksport, usaha menternak di dalam kolam telah dilakukan
oleh pengusaha sejak tahun 2007.
Namun, usaha penternakan tersebut bukan mudah
seperti jenis-jenis ikan air tawar lain, terutama dalam penyediaan makanan yang
sesuai, selain penjagaan kolam yang perlu bersih serta seakan-akan habitat
semula jadi.
Antara petua lain untuk mengekalkan
keenakannya ialah dengan tidak ‘membuang’ sisiknya sebelum dimasak.
Jika sisik tidak dibuang, lebih sedap dan
manis berbanding dengan ikan yang sudah dikikis sisiknya.
Malah jika digoreng rangup, sisiknya boleh
dimakan dan rasanya sangat berbeza dengan sisik ikan lain.
Ikan empurau dari Sarawak bukan sahaja
mendapat permintaan tempatan, bahkan ada juga penggemar ikan ini dari beberapa
negara Asia lain. Ikan empurau dari Sarawak mendapat permintaan tinggi dari
beberapa negara seperti Singapura, Taiwan, Hong Kong dan China.
No comments:
Post a Comment