Thursday 4 August 2022

POKOK KERCUT DIGUNA HASILKAN KRAF TANGAN

 
Kercut adalah sejenis tumbuhan (rumput) yang daunnya dibuat tikar dan lain-lain. Kercut juga dipanggil mansiang agam, mansiro hitam, kambuih, rumput kerecut dan rumput kumbar. 

Kercut atau nama saintifik Scirpus mucronatus telah melatari budaya Melayu apabila ia menjadi sebahagian sumber semula jadi yang digunakan dalam kehidupan seharian.

Tikar kercut adalah tikar yang diperbuat daripada kercut. Tikar kercut tidak sama dengan tikar mengkuang. 

Tikar kercut menjadi pilihan kerana ia lebih lembut dan cantik apabila dianyam dengan kemas dan kreatif membentuk corak yang kaya seni budaya.

Perusahaan yang berteraskan anyaman ini pernah menjadi sumber pendapatan kepada mereka yang bijak menghasil kraf tangan yang tinggi kreativiti dan semangat tekun yang tinggi.

Untuk pengetahuan umum, rumput kercut berbentuk bulat dan panjang. Jika dilihat sekilas lalu, pokok ini kelihatan seperti penyedut minuman. Kebiasaanya, rumput kercut tumbuh merumpun di kawasan tanah terbiar dan kawasan paya cetek.

Justeru itu, rumput kercut yang dikategorikan sebagai salah-satu tumbuhan yang mudah didapati berupaya menjadi salah-satu bahan asas dalam penghasilan kraf tangan.

Proses membuat tikar kercut atau apa-apa jenis anyaman bermula dengan pengumpulan pokok kercut yang dipotong dari tempat asal. Pokok tersebut kemudian akan ditumbuk sehingga menjadi leper.

Kemudian, rumput kercut tersebut perlu dicuci dengan air selut. Setelah selesai dicuci dan dijemur hingga kering. Kemudian ia dicampurkan dengan bahan kimia  supaya tahan lama dan kemudian dicelupkan warna yang diingini.

Selepas dikeringkan, kercut itu sudah boleh dianyam mengikut apa diingini seperti tikar, penghias dinding dan sebagainya.

Di Kampung Kubang Keladi, Jelawat, Bachok masih ada empat keluarga yang menjadikan kerja mengayam tikar kercut sebagai sumber pendapatan.




No comments:

Post a Comment