Friday 1 October 2021

CARA MEMBUAT KEROPOK KEPING

 
Bahan utama membuat keropok keping ialah ikan. Biasanya ikan tamban beluru dan ikan selayang digunakan untuk membuat keropok keping. Bahan lain digunakan ialah tepung sagu.

Keropok terbaik ialah diadun menggunakan lebih banyak ikan berbanding tepung sagu. Rasanya lebih sedap dan kembang elok apabila digoreng.

Proses membuat keropok keping bermula dengan ikan disiang. Bahagian kepala dan perut dibuang.

Setelah dibersihkan, ikan akan direbus. Selepas itu bahagian tulang akan dibuang atau diambil bahagian isi.

Isi ikan kemudian akan diuli dengan campuran tepung sagu dan sedikit garam. Selepas adunan sebati, ia akan dibentuk menjadi ‘batang’ atau tongkol dengan ukuran tertentu.

Doh yang telah dibentuk itu akan melalui proses memasak di dalam air. Ia akan diangkat setelah timbul.

Kemudian ia akan dibiarkan di atas para agar menjadi pejal atau keras. Biasanya mengambil masa semalaman.

Keesokannya, ia akan dipotong menjadi kepingan mengikut bentuk atau ukuran dikehendaki.

Keropok yang telah dipotong itu kemudian akan dijemur di bawah cahaya matahari. Jika hari betul-betul panas, proses menjemur memadai sehari sahaja. Namun, dalam keadaan hari redup, biasanya perlu mengambil masa dua hari.

Selepas betul-betul kering, keropok itu sudah boleh dipek untuk dipasarkan.

Salah satu lokasi membuat keropok terkenal di Kelantan ialah di Kampung Pantai Sabak, Pengkalan Chepa. Tempat lain ialah di Kampung Pantai Genting dan Kampung Besut di Tumpat.

Selain itu, terdapat juga pengusaha keropok di Kampung Pacakan dan Semerak di Pasir Putih. Peduduk di sekitar persisir pantai di Bachok juga ada membuat keropok.

Keropok dihasilkan di Kelantan bukan sahaja dipasarkan untuk penduduk tempatan, tetapi juga dijual seluruh negara dan ada juga diekspor ke luar negara.


No comments:

Post a Comment